Monday, October 13, 2014

Η περίπτωση του "Τσετσένου της Χίου",του Ιωάννη Μιχαλέτου


Η εφημερίδα "Καθημερινή" στο Κυριακάτικο φύλλο της με την υπογραφή του έγκριτου δημοσιογράφου Γιάννη Σουλιώτη, παρουσιάζει μια ιστορία που διαπλέκεται άμεσα με τρία σημαντικότατα ζητήματα των ημερών και αυτά είναι το μεταναστευτικό, η διεθνή τρομοκρατία (Τζιχαντιστές) και οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδος με τη Ρωσία.


Παραπομπή άρθρου: http://www.kathimerini.gr/787715/gallery/epikairothta/ellada/giati-perase-sthn-ellada-o-sklhros-tsetsenos







Εν προκειμένω, τα ακόλουθα ερωτήματα-παρατηρήσεις μπορούν να τεθούν.




- Ο Τσετσένος "Amaev Khavazi", εάν και αρνείται τη συμμετοχή του σε τρομοκρατικές ενέργειες (κατηγορείται για τη δολοφονία 5 αστυνομικών και τους τραυματισμούς 4 στη Ρωσία προ ετών), εν τούτοις εμφανίζεται καθαρότατα σε φωτογραφία τρομοκρατικής ομάδος στα Βουνά του Καυκάσου, που χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από συγκεκριμένους κύκλους στη Μέση Ανατολή που ανήκουν στο λεγόμενο "εξτρεμιστικό-Γουαχαμπιστικό Ισλάμ",ακριβώς τα ίδια κυκλώματα που συντηρούν του "Ισλαμικό Κράτος" στη Συρία και Ιράκ.


Λόγω της πολύνεκρης δράσης των συγκεκριμένων Τσετσένων, αρχεία αυτών των οργανώσεων με ονόματα και διασυνδέσεις υπάρχουν στα  κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε όπως και της Ρωσίας και άλλων κρατών και βεβαίως θεωρούνται και διώκονται ποινικά ως τρομοκράτες και όχι ως "αυτονομιστές αντάρτες" όπως αναγράφεται στη λεζάντα της φωτογραφίας του κειμένου.



Τρομοκρατικές ομάδες Τσετσένων με παρουσία στη Κωνσταντινούπολη (που διέμενε ο εν λόγω Τσετσένος) και με διασύνδεση με το Τζιχαντιστικό δίκτυο στη Μέση Ανατολή, είναι οι ακόλουθες και συγκροτούν το λεγόμενο "Ισλαμικό Εμιράτο του Καυκάσου-αλληλένδετες οργανώσεις:





Aslan Maskhadov’s group, συνδεόμενη με τη "Hizb ut Tahrir"σε διεθνές επίπεδο

Caucasian representative of Al Qaeda

Doku Umarov’s Group

Ingush Jamaat

Islamic Military Council (Jamaat) of Dagestan (Dagestan Sharia Jamaat)

Jamaat Yarmuk in Kabardino-Balkariya

Riyadus Salikhin Reconnaisance and Sabotage

Special Purpose Islamic Regiment (SPIR)

The Islamic International Brigade





- Η συγκεκριμένη τρομοκρατική ομάδα στην οποία συμμετείχε ο Τσετσένος, ηγείται από τον "Tarkhan Gaziyev", ο οποίος εικάζεται ότι βρίσκεται στο πεδίο μαχών της Συρίας έχοντας συμμαχήσει με το Ισλαμικό Κράτος (καθότι εκεί έχουν ήδη μεταβεί από το 2013 οι υπαρχηγοί του), αλλά και έχοντας διαφορές με τις έτερες Τσετσενικές τρομοκρατικές ομάδες που είναι στο Καύκασο.Περιττό να αναφερθεί ότι είναι διεθνώς καταζητούμενος.



- Στη περιοχή της Γιάλοβα που διέμενε ο Τσετσένος είναι εδώ και έτη χώροι φιλοξενίας εκ μέρους των Τουρκικών αρχών αυτής της εθνικότητας με άμεση επιτήρηση της ΜΙΤ. Επιπλέον είναι λίαν σημαντικό να αναφερθεί ότι το στέλεχος της Αλ Κάιντα ονόματι "Luai Sakra", εκπαίδευε Τσετσένους στη Γιάλοβα κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’90 για αποστολή στο Καύκασο ενάντια στις Ρωσικές δυνάμεις. 

Μάλιστα αναφορές και πολλές λεπτομέρειες περί όλων αυτών υπάρχουν στην αναφορά του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την 11η Σεπτεμβρίου, καθότι υπήρχαν κοινά ονόματα σε σχέση με στρατόπεδα εκπαίδευσης του Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν. 


Αναφορά του FBI του 2008 επιβεβαιώνει τις πληροφορίες και προσδιορίζει χρονικά το διάστημα των 6 μηνών που διήρκεσε η εκπαίδευση στη Γιάλοβα (τέλος 1999 με μέσα 2000) του Satam Al Suqami ενός εκ των αεροπειρατών της 11/9.


Στο Τουρκικό τύπου έχουν γραφεί αρκετά σε σχέση με τη Γιάλοβα και την χρησιμοποίηση της ως κέντρο διερχομένων διεθνών τρομοκρατών και κατά καιρούς έχουν γίνει αστυνομικές και εισαγγελικές έρευνες των τοπικών αρχών, ενώ αποτελεί περιοχή πρώτης σημασίας για όλες τις «διεθνείς αρχές» που εδρεύουν στη Κωνσταντινούπολη. 





- Η σύζυγος του Τσετσένου δηλώνει ότι τους τελευταίους 18 μήνες ταξίδευε ανά 30 με 60 ημέρες από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει το σύζυγο της,γεγονός που υποδηλώνει οικονομική δυνατότητα-καθότι δεν υπάρχει αρχείο στο Παρίσι τουλάχιστον δημόσια φύσεως, με κάποια επαγγελματική της απασχόληση-, αλλά και απορία γιατί η ίδια δεν εγκαταστάθηκε στη Κωνσταντινούπολη εξ'αρχής δεδομένου ότι η Τουρκία παγίως και νομίμως-αλλά και ατύπως και παρανόμως- παραχωρεί άδειες παραμονής και άσυλο σε Τσετσένους κατά κόρον εδώ και 20 έτη. Άλλες αντιφάσεις υπάρχουν και σε ότι αφορά τη διαδρομή της έως τη Γαλλία σε σχέση με τη χρονολογία γνωριμίας με το συζύγου της και τον συνεπακόλουθο γάμο τους. 

Η  δικαιολογία που εκφράστηκε από την ίδια ότι ο σύζυγος της θεωρούσε ότι ήταν "επικίνδυνη" η Κωνσταντινούπολη σε σχέση με το να ταξιδέψει παρανόμως από τη Τουρκία στη Γαλλία μέσω Ελλάδος,δεν στέκει στη κοινή λογική, εκτός εάν ο ίδιος ήταν σημαίνον στέλεχος τρομοκρατικής οργάνωσης, οπότε οι Ρωσικές υπηρεσίες θα αναλάμβαναν ειδική αποστολή δολοφονίας του (αυτά γίνονται μόνο για αρχηγικά μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, η δε Κωνσταντινούπολη έχει πάνω από 80.000 Τσετσένους που βεβαίως δεν κινδυνεύουν από τις Ρωσικές "αποστολές").

Άρα προκύπτουν κάποια σοβαρά ερωτήματα.





- Ο Τσετσένος κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην Πόλη συντηρούνταν από την οργάνωση "Ιnsani Yardim Vakfi" (ΙΗΗ), η οποία αποτελεί μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά και είναι πλήρως ελεγχόμενη από τη Τουρκική υπηρεσία ΜΙΤ, καθώς και αποδεδειγμένα με βάση Τουρκικές εισαγγελικές αρχές, αποστολέας οπλισμού στο Ισλαμικό Κράτος,καθώς και ο βασικός "παίχτης" σε ότι αφορά την αποστολή Τσετσένων τρομοκρατών μέσω Κωνσταντινούπολης στη Συρία (αλλά και προερχόμενων από τα Βαλκάνια). 







- Η εφημερίδα αναφέρει ότι μερικές ημέρες μετά τη σύλληψη του Τσετσένου, έγιναν διαμαρτυρίες οργανωμένης φύσεως έξω από τις Ελληνικές πρεσβείες στη Νορβηγία και τη Φινλανδία, κάτι που συνηθίζεται μεν, αλλά μόνο για "πολιτικής φύσεως" περιπτώσεις , καθότι σε σχεδόν καθημερινή βάση, Τσετσένοι εκδίδονται για εγκληματικές ενέργειες μεταξύ πολλών κρατών,αλλά μόνο για "αντάρτες" επιφυλάσσεται τέτοια οργανωμένη αντιμετώπιση-στήριξη από τους διεσπαρμένους ομοεθνείς τους.


Άλλωστε πρόσφατα εκδόθηκε από την Ελλάδα στη Ρωσία έτερος Τσετσένος για τον οποίο δεν έγινε η παραμικρή δημόσια παρέμβαση και καμία ενασχόληση δεν έλαβε χώρα. 


Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για θέμα που άπτεται γενικότερων συμφερόντων της χώρας και εάν και εφόσον αποδειχθεί ότι ο Τσετσένος συμμετείχε μέσω Τουρκίας σε εχθροπραξίες του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, η άμεση εκδοσή του είναι μονόδρομος,καθότι θα κινδυνέψει η Αθήνα να θεωρηθεί υπόλογος τόσο στο ΝΑΤΟ και ΗΠΑ όσο και στη Ρωσία ως χώρα τράνσιτ τρομοκρατών, ένα θέμα που "έχει σηκώσει" ιδιαίτερα ο Αγγλοσαξωνικός Τύπος τις τελευταίες εβδομάδες.

Επιπλέον θα αποτελέσει λίαν κακό προηγούμενο για πλείστες όσες τρομοκρατικές οργανώσεις δρουν στην ευρύτερη περιοχή, θεωρώντας την Ελλάδα, "εύκολο έδαφος". 


Τέλος αξίζει να σημειωθεί, ότι εάν και υπάρχουν οργανωμένες εγκληματικές ομάδες Τσετσένων στην Ελλάδα, αυτές δεν σχετίζονται με την Ισλαμική τρομοκρατική δράση των ομοεθνών τους και η Ελλάδα στην ουσία πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους που προβλέπονται δίχως να ενυπάρχει ανασφάλεια περί πιθανών "οξύτατων αντιδράσεων" των κύκλων που αναφέρθηκαν στην αρχή του κειμένου. 



Αυτό συν τοις άλλοις θα ήταν λίαν δυσάρεστο για τους ίδιους αυτούς τους κύκλους παρά για την ίδια τη χώρα.